Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Szaszłyki drobiowe


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Szaszłyki drobiowe to danie, które urozmaici tradycyjnego grilla. W porównaniu do grillowanej wieprzowiny jest ono również dużo zdrowsze.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki  filet z kurczaka
  • 2 łyżki  sos ostrygowy
  • 1 sztuka  chili papryczka
    mała
  • 1 łyżeczka  kmin rzymski
  • 1/2 łyżeczki  kurkuma
  • 0.2 łyżeczki  cząber
  • 3 łyżki  majonez
  • 1 sztuka  cukinia
  • 2 sztuki  papryka
  • 2 sztuki  cebula
  • 100 g  boczek
    surowy
  • 3 łyżki  oliwa
  • 1 łyżeczka  tymianek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w grubą kostkę. Przełóż mięso do miski. Dodaj 1 łyżkę sosu ostrygowego, posiekaną papryczkę chili, kmin rzymski, kurkumę, cząber i majonez. Wymieszaj i odstaw na 60 minut.
  2. Cukinię umyj i pokrój w grube krążki. Cebule obierz i pokrój w ćwiartki. Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój razem z boczkiem w dość dużą kostkę. Tak przygotowane składniki przełóż do miski. Dodaj oliwę , 1 łyżkę sosu ostrygowego, sól, pieprz i tymianek. Wymieszaj i odstaw na chwilę.
  3. Na szpikulce do szaszłyków nadziewaj na przemian paprykę, cukinię, mięso i cebulę. Tak przygotowane szaszłyki układaj na rozgrzanym ruszcie i grilluj ze wszystkich stron przez 15 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE