Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g karkówki wieprzowej
1 sztuka czerwona papryka
1 sztuka żółta papryka
1 sztuka mała cukinia
1 sztuka cebula
3 łyżki oleju
1 łyżeczka vegety
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
2 łyżki soku z cytryny
gałązka natki pietruszki
gałązka lubczyku
gałązka kolendry
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pietruszkę, lubczyk oraz kolendrę drobno posiekaj. Dodaj olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, vegetę, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
- Karkówkę oraz papryki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w grubsze piórka, a cukinię w grube plastry.
- Mięso i warzywa wrzuć do marynaty i odstaw na 3 godziny w chłodne miejsce.
- Po tym czasie zamarynowane mięso oraz warzywa nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki grilluj 20 minut, smarując od czasu do czasu marynatą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka