Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g karkówki wieprzowej
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 1 sztuka mała cukinia
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka vegety
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki soku z cytryny
- gałązka natki pietruszki
- gałązka lubczyku
- gałązka kolendry
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pietruszkę, lubczyk oraz kolendrę drobno posiekaj. Dodaj olej, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, vegetę, sól oraz pieprz. Wymieszaj.
- Karkówkę oraz papryki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w grubsze piórka, a cukinię w grube plastry.
- Mięso i warzywa wrzuć do marynaty i odstaw na 3 godziny w chłodne miejsce.
- Po tym czasie zamarynowane mięso oraz warzywa nadziewaj na przemian na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki grilluj 20 minut, smarując od czasu do czasu marynatą.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka