Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 4 sztuki kiełbasa biała
parzona - 1 sztuka papryka czerwona
- 1 sztuka papryka zielona
- 1 sztuka papryka żółta
- 1 sztuka cebula czerwona
- 10 sztuk morele
suszone - 5 plastrów boczek wędzony
- 4 łyżki oliwa
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - oregano
do smaku - tymianek
do smaku, suszony - 1 ząbek czosnek
- 2 gałązki tymianek
świeży
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój na kwadraty. Cebulę obierz, pokrój na cząstki.
- Oliwę wymieszaj z solą, pieprzem, ziołami i zmiażdżonym czosnkiem. Do powstałej marynaty włóż wcześniej przygotowane warzywa i odstaw na 15 minut.
- Morele suszone połóż po dwie na plastrze boczku i mocno zawiń. Na patyczki nadziewaj na zmianę kiełbaski i warzywa, gdzieniegdzie dodając "roladki" z boczku i moreli. Piecz na rozgrzanym grillu przez 20 minut. Podawaj posypane świeżymi ziołami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia