Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
4 sztuki kiełbasa biała
parzona1 sztuka papryka czerwona
1 sztuka papryka zielona
1 sztuka papryka żółta
1 sztuka cebula czerwona
10 sztuk morele
suszone5 plastrów boczek wędzony
4 łyżki oliwa
sól
do smakupieprz
do smakuoregano
do smakutymianek
do smaku, suszony1 ząbek czosnek
2 gałązki tymianek
świeży
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbaski pokrój na mniejsze kawałki. Papryki oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój na kwadraty. Cebulę obierz, pokrój na cząstki.
- Oliwę wymieszaj z solą, pieprzem, ziołami i zmiażdżonym czosnkiem. Do powstałej marynaty włóż wcześniej przygotowane warzywa i odstaw na 15 minut.
- Morele suszone połóż po dwie na plastrze boczku i mocno zawiń. Na patyczki nadziewaj na zmianę kiełbaski i warzywa, gdzieniegdzie dodając "roladki" z boczku i moreli. Piecz na rozgrzanym grillu przez 20 minut. Podawaj posypane świeżymi ziołami.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia