Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 430 g filet z kurczaka
- 2 sztuki cebula
- 1 sztuka papryka czerwona
- 1/2 sztuki cytryna
- 1 ząbek czosnek
- 2 gałązki natka pietruszki
- 2 sztuki pomidory
- 1 sztuka ogórek zielony
- 200 g makaron fusilli (świderki)
- 4 łyżki olej rzepakowy
- 3 łyżki jogurt grecki
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę. Cebule obierz, pokrój na ćwiartki, a następnie na pół. Paprykę umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
- Do miski wyciśnij sok z cytryny. Dodaj 2 łyżki oleju, gałązkę posiekanej natki, trochę soli oraz pieprzu. Do powstałej marynaty włóż mięso i odstaw na 15 minut.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do ostygnięcia. Następnie połącz makaron z pokrojonymi pomidorami i ogórkiem. Dodaj pozostałą natkę i olej. Dopraw do smaku. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą oraz pieprzem.
- Na patyczki nabijaj kolejno paprykę, mięso i cebulę. Tak powstałe szaszłyki grilluj na rozgrzanym grillu, by mięso doszło. Podawaj z sałatką makaronową i sosem jogurtowym.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia