Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg szynki wieprzowej
100 g pomidorków koktajlowych
100 g małych pieczarek
12 sztuk suszonych śliwek
100 g wędzonego boczku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki majeranku
1 sztuka posiekany ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szynkę umyj, osusz, pokrój w kostkę. Mięso oprósz solą, pieprzem, bazylią oraz tymiankiem i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Śliwki włóż do miski, zalej odrobiną przegotowanej wody i odstaw na 60 minut. Po tym czasie odsącz śliwki i każdą owiń w plaster boczku.
- Na patyczki do szaszłyków nabijaj na zmianę kawałki szynki, pomidorki koktajlowe, śliwki w boczku oraz pieczarki. Gotowe szaszłyki grilluj na rozgrzanym grillu, aż będą rumiane.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka