Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 300 sztuk filetów matiasa
- 2 sztuki cebule
- 1 sztuka czerwona cebula
- olej z pestek winogron
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie wymocz, aby nie były zbyt słone, a następnie osusz i pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny.
- Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę.
- W słoiku układaj warstwami na przemian, śledzie i cebulę. Każdą warstwę zalej olejem, oprósz pieprzem. Zamknij słoik i wstaw na 2-3 dni do lodówki.
- Przed podaniem posyp natką pietruszki i udekoruj czerwoną cebulą pokrojoną w piórka.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza