Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki owoce awokado
- sok z 1 cytryny
- 10 sztuk czarnych oliwek bez pestek
- 2 sztuki pomidory
- 10 dag sera feta
- sól
- grubo zmielony czarny pieprz
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Awokado opłukać, wytrzeć, przekroić wzdłuż na pół, nie obierać, wyjąć pestkę, miąższ skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Oprószyć solą i pieprzem.
- Pomidory opłukać zanurzyć na moment we wrzątku, potem w zimnej wodzie, wytrzeć, zdjąć skórkę, pokroić, usuwając pestki.
- Ser rozdrobnić. Oliwki bez pestek pokroić.
- Na pokrojonych owocach awokado położyć kawałki sera, pomidora i cząstki oliwek, posypać pieprzem, skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, można udekorować np. natką.
Źródło przepisu: gazeta przyjaciółka