Dzisiaj jest: Niedziela, 01.12.2024 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Bakłażany po baskijsku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże dojrzale bakłażany,
  • 4 sztuki duże pomidory,
  • 200 ml  białego wytrawnego wina,
  • 100 ml  bulionu,
  • 50 g  maki,
  • 25 g  masła,
  • 25 ml  oleju,
  • 40 g  ostrego żółtego sera,
  • bazylia. sol, pieprz

Sposób przyrządzania:

    Bakłażany umyć, obrać, odciąć ogonki, pokroić na grube plastry. Osolić i położyć na sicie, by pozbyły się nadmiaru soku i charakterystycznej goryczki. Następnie wytrzeć bakłażany z soku papierowa serwetka i obsypać maka. Żółty ser utrzeć na tarce o małych oczkach. Na patelni dobrze rozgrzać olej i usmażyć bakłażany z każdej strony. Osaczyć na sicie z nadmiaru tłuszczu. Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić na plastry, usunąć nasiona, posypać sola i pieprzem. Dno patelni lub naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Układać na przemian warstwę bakłażanów i pomidorów. Zalać bulionem i winem. Wierzch posypać bazylią i tartym serem. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 C i włożyć naczynie z bakłażanami. Piec około 25 minut. Podawać gorące.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE