Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki bakłażany
sól
olej do zapiekania
3 ząbki czosnku
3 łyżki panierki
3 łyżki świeżo startego sera
3 łyżki oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażany oczyścić, umyć i pokroić wzdłuż na plastry grubości 1cm, posolić i odstawić na 10 minut. Następnie opłukać i osuszyć.
- Grillować bakłażany na ruszcie posmarowanym olejem około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 220oC. Obrać czosnek i drobno posiekać. Wymieszać z panierką, serem oraz oliwą.
- Bakłażany wyjąć, odwrócić i posmarować mieszanką serową. Dalej grillować, aż nieco zbrązowieją. Na koniec podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska