Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 sztuki małe bakłażany
200 sztuk siekanej jagnięciny
1 sztuka cebula
3 ząbki czosnku
1 sztuka jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
sól
pieprz
150 sztuk świeżo startego sera manchego
150 sztuk oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Bakłażany oczyścić, opłukać, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć. Miąższ drobno posiekać i wymieszać z mieloną jagnięciną.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i dodać do masy. Dodać jajko, natkę pietruszki i cynamon. Wszystko dokładnie zagnieść i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Napełnić farszem połówki bakłażanów i posypać świeżo startym serem.
- Oliwę rozgrzać w naczyniu żaroodpornym. Włożyć połówki bakłażanów i szczelnie przykryć naczynie folią aluminiową. Zapiekać około 40 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku. Po 30 minutach usunąć folię, aby farsz zbrązowiał.
Źródło przepisu: książka kucharska