Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 100 g mąki pszennej
- 150 g mąki gryczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 150 ml ciepłego mleka 0,5%
- 15-20 g drożdży
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżki roztopionego masła
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- 150 g wędzonego łososia
- 2 łyżki śmietany 18%
- kilka gałązek koperku
- 1 sztuka cytryna
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę pszenną wymieszaj z mąką gryczaną i solą. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i mlekiem, wlej do mąki i wymieszaj. Następnie przykryj wszystko ściereczką i odstaw na 60 minut.
- Żółtka oddziel od białek i dokładnie wymieszaj je ze stopionym, przestudzonym masłem, dodaj do ciasta. Białka ubij na sztywną pianę, połącz delikatnie z ciastem i odstaw na 20 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, wykładaj porcjami ciasto i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe bliny odsączaj na ręczniku papierowym.
- Łososia podziel na kawałki. Cytrynę pokrój w cząstki. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Bliny udekoruj porcją śmietany, połóż na niej kawałek ryby i cytryny, posyp koperkiem i oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia