Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
100 g mąki pszennej
150 g mąki gryczanej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
150 ml ciepłego mleka 0,5%
15-20 g drożdży
2 sztuki jajka
3 łyżki roztopionego masła
3-4 łyżki oleju rzepakowego
150 g wędzonego łososia
2 łyżki śmietany 18%
kilka gałązek koperku
1 sztuka cytryna
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę pszenną wymieszaj z mąką gryczaną i solą. Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i mlekiem, wlej do mąki i wymieszaj. Następnie przykryj wszystko ściereczką i odstaw na 60 minut.
- Żółtka oddziel od białek i dokładnie wymieszaj je ze stopionym, przestudzonym masłem, dodaj do ciasta. Białka ubij na sztywną pianę, połącz delikatnie z ciastem i odstaw na 20 minut.
- Na patelni rozgrzej olej, wykładaj porcjami ciasto i smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe bliny odsączaj na ręczniku papierowym.
- Łososia podziel na kawałki. Cytrynę pokrój w cząstki. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Bliny udekoruj porcją śmietany, połóż na niej kawałek ryby i cytryny, posyp koperkiem i oprósz pieprzem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia