Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki szalotki
- 4 łyżki oliwy
- 750 g zielonego groszku
- 200 ml białego wina
- 150 ml wody
- sól
- pieprz
- 4 sztuki jajka
- opiekane kromki wiejskiego chleba
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki.
- Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić szalotki. Dodać bób i dusić 7 minut, cały czas mieszając.
- Do wina wlać 150 ml wody. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować pod przykryciem około 10 minut.
- Mieszankę bobu przełożyć do 4 płaskich żaroodpornych misek. W każdej umieścić jedno jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Bób z jajkami zapiekać około 6 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku, aż białko się zetnie. Podawać od razu z opiekanym chlebem wiejskim.
Źródło przepisu: książka kucharska