Dzisiaj jest: Poniedziałek, 08.03.2021 Imieniny: Beatyi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Bób z jajkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki szalotki
  • 4 łyżki  oliwy
  • 750 g  zielonego groszku
  • 200 ml  białego wina
  • 150 ml  wody
  • sól
  • pieprz
  • 4 sztuki jajka
  • opiekane kromki wiejskiego chleba

Sposób przyrządzania:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki.
  2. Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić szalotki. Dodać bób i dusić 7 minut, cały czas mieszając.
  3. Do wina wlać 150 ml wody. Wszystko doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować pod przykryciem około 10 minut.
  4. Mieszankę bobu przełożyć do 4 płaskich żaroodpornych misek. W każdej umieścić jedno jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Bób z jajkami zapiekać około 6 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku, aż białko się zetnie. Podawać od razu z opiekanym chlebem wiejskim.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE