Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 3 sztuki buraki
- 3 sztuki jabłka
- 3 sztuki czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- cytryna
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki umyć, ugotować lub upiec w piekarniku. Po wystygnięciu obrać, pokroić w plastry. Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie cząstki, skropić sokiem z cytryny.
- Cebule obrać, pokroić w pierścienie, zanurzyć na kilka minut w osolonej wrzącej wodzie. Czosnek obrać,rozetrzeć. Kminek utłuc lekko w moździerzu.Pokrojone buraki, jabłka i cebule ułożyć na talerzu. Zalać jogurtem przyprawionym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Posypać kminkiem.
Źródło przepisu: książka sałatki i surówki