Dzisiaj jest: Sobota, 06.06.2020 Imieniny: Pauliny i Laury



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Cebularz


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 50 g  świeżych drożdży
  • 1 łyżka  cukru
  • 500 g  mąki
  • 250 ml  mleka
  • 2 sztuki jajka
  • 3 łyżeczki  soli
  • 60 g  masła
  • 2 sztuki duże cebule
  • 1 łyżka  przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki  oleju

Sposób przyrządzania:

  1. Cebule obierz i pokrój w dużą kostkę. Odgotuj we wrzątku przez 2-3 minuty i odcedź. Wymieszaj z przecierem pomidorowym, 1 łyżeczką soli i olejem. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Odstaw, by zaczęły pracować.
  3. Masło rozpuść z resztą mleka. Mąkę wsyp do miski, dodaj 2 łyżeczki soli, mleko z masłem i rozczyn z drożdży. Jajko roztrzep widelcem. Odłóż jedną łyżkę do posmarowania bułeczek, a resztę wlej do mąki. Ciasto wyrabiaj przez 10-15 minut, do czasu aż będzie odchodziło od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto wyrosło.
  4. Podziel ciasto na 12 równych części. Każdą rozwałkuj na niezbyt cienki placek. Blachę wysmaruj olejem i ułóż na niej placki z ciasta. Ich brzegi posmaruj jajkiem, a na środku każdego ułóż porcję cebuli. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  5. Piecz 25 minut w temperaturze 185 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE