Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 500 g mąki
- 250 ml mleka
- 2 sztuki jajka
- 3 łyżeczki soli
- 60 g masła
- 2 sztuki duże cebule
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki oleju
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz i pokrój w dużą kostkę. Odgotuj we wrzątku przez 2-3 minuty i odcedź. Wymieszaj z przecierem pomidorowym, 1 łyżeczką soli i olejem. Odstaw do ostygnięcia.
- Drożdże wymieszaj z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Odstaw, by zaczęły pracować.
- Masło rozpuść z resztą mleka. Mąkę wsyp do miski, dodaj 2 łyżeczki soli, mleko z masłem i rozczyn z drożdży. Jajko roztrzep widelcem. Odłóż jedną łyżkę do posmarowania bułeczek, a resztę wlej do mąki. Ciasto wyrabiaj przez 10-15 minut, do czasu aż będzie odchodziło od ręki. Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by ciasto wyrosło.
- Podziel ciasto na 12 równych części. Każdą rozwałkuj na niezbyt cienki placek. Blachę wysmaruj olejem i ułóż na niej placki z ciasta. Ich brzegi posmaruj jajkiem, a na środku każdego ułóż porcję cebuli. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
- Piecz 25 minut w temperaturze 185 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka