Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- tłuszcz do posmarowania blachy
- 4 sztuki słodkie ziemniaki
- 2 sztuki białka
- 3 łyżki chili w proszku
- 1 szczypta ziela angielskiego
- 2 główki czosnku
- 2 sztuki strąki zielonej papryki
- 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
- 250 sztuk oliwy
- 1 pęczek natki pietruszki
- ocet
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nagrzać piekarnik do temperatury 225 stopni Celsjusza. Posmarować blachę tłuszczem. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plastry. Białko dobrze roztrzepać z 2 łyżkami chili i ziela angielskiego. Dodać ziemniaki i dobrze wymieszać, aby białko dokładnie pokryło ziemniaki.
- Chipsy ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30-35 minut na jasnobrązowy kolor.
- W tym czasie na sos mojo verde obrać czosnek i włożyć do miksera. Paprykę umyć, przepołowić, usunąć nasiona i ogonki. Miąższ pokroić w grubą kostkę, wraz z kminem dodać do czosnku. Wszystko zmiksować z oliwą. Opłukać natkę pietruszki, otrząsnąć z wody, porwać listki na średniej wielkości kawałki, dodać do puree i zmiksować. Doprawić do smaku octem i solą.
- Wyjąć ziemniaczane chipsy z piekarnika i posypać solą, pieprzem i resztą chili. Podawać z mojo verde.
Źródło przepisu: książka kucharska