Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
250 sztuk sprawionych krewetek
sól morska
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 sztuki suszone papryczki chili
12 sztuk małych kromek wiejskiego chleba
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Krewetki posypać solą morską, marynować około 10 minut. Czosnek obrać i przepołowić.
- Na patelni rozgrzać oliwę, poddusić w niej suszone papryczki chili z czosnkiem, ale nie dopuścić, aby czosnek zbrązowiał. Następnie rozgnieść czosnek w oliwie.
- Dodać krewetki i mieszając smażyć aż nabiorą ładnego różowego koloru i będą miękkie. Zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
- Na tej samej patelni zrumienić z obu stron kromki chleba na złotożółty kolor. Krewetki ułożyć na chlebie i posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: książka kucharska