Dzisiaj jest: Sobota, 20.08.2022 Imieniny: Bernarda i Sobiesława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Cykorie zapiekane


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

belgijska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk cykorii
  • 8 sztuk plasterków szynki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 łyżka  masła
  • 1 sztuka gałązka tymianku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki  mąki
  • 2 łyżki  masła
  • 20 ml  mleka
  • 6 dag  startego ementalera
  • 1 sztuka żółtko

Sposób przyrządzania:

    Wytnij gorzkie środki cykorii. Na patelni rozpuść masło, podsmaż cykorie. Przypraw, dodaj czosnek i tymianek. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj. Duś pół godziny. Cykorie zawiń w szynkę i ułóż w naczyniu do zapiekania. Z sosu wyjmij tymianek i czosnek. Odłóż część sera. Na zimną patelnię włóż mąkę, masło, resztę sera i żółtko. Wlej mleko, przypraw, podgrzewaj, stale mieszając. Gdy zgęstnieje, połącz z sosem, w którym dusiła się cykoria. Polej cykorie, posyp odłożonym ementalerem, zapiekaj 10 minut w temp. 220°C



    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0


    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE