Przygotowanie:
Kuchnia:
grecka
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 100 g mąki
- 2 sztuki jajka
- sól
- 300 g czarnych oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 1 sztuka cebula
- 10 sztuk duszonych pomidorów
- 1 łyżka tymianku
- pieprz cayenne
- 1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
- tłuszcz do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę z jajkami i odrobiną soli utrzeć na gładką masę. Oliwki osączyć, usunąć pestki. Pokrojone oliwki dodać do ciasta i wymieszać.
- Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać i dodać do ciasta.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę, po czym razem z tymiankiem i odrobiną pieprzu cayenne dodać do ciasta.
- Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody, drobno posiekać i dodać do pozostałych składników. Wszystko dobrze wymieszać.
- Tłuszcz rozgrzać w temperaturze 180oC. Nakłaść łyżką małe kulki ciasta i smażyć porcjami 5 minut na złoty brąz.
- Wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podawać jeszcze cieple na drewnianych szpatułkach.
Źródło przepisu: książka kucharska