Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
12 sztuk świeżych daktyli
125 g łagodnego sera koziego
1 sztuka pomarańcza
1 szczypta pieprzy cayenne
sól morska
12 sztuk małych plastrów boczku
12 sztuk łodyg rozmarynu
2 łyżki oliwy
3 łyżki soku z cytryny
ziarna pieprzu czerwonego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Z daktyli usunąć pestki i lekko naciąć wzdłuż. Ser podzielić na 12 kawałków.
- Pomarańczę opłukać gorącą wodą, następnie zdjąć paski skóry. Daktyle napełnić serem i cząstką pomarańczy, posypać odrobiną pieprzu cayenne i soli.
- Każdy daktyl owinąć plastrem boczku i włożyć do środka gałązkę tymianku.
- Daktyle ułożyć na blasze do pieczenia, kropić trochę oliwą i piec około 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.
- Gorące daktyle skropić sokiem cytrynowym, posypać czerwonym pieprzem i podawać jeszcze ciepłe.
Źródło przepisu: książka kucharska