Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Daktyle faszerowane w boczku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

arabska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk świeżych daktyli
  • 125 g  łagodnego sera koziego
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 1 szczypta  pieprzy cayenne
  • sól morska
  • 12 sztuk małych plastrów boczku
  • 12 sztuk łodyg rozmarynu
  • 2 łyżki  oliwy
  • 3 łyżki  soku z cytryny
  • ziarna pieprzu czerwonego

Sposób przyrządzania:

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180oC. Z daktyli usunąć pestki i lekko naciąć wzdłuż. Ser podzielić na 12 kawałków.
  2. Pomarańczę opłukać gorącą wodą, następnie zdjąć paski skóry. Daktyle napełnić serem i cząstką pomarańczy, posypać odrobiną pieprzu cayenne i soli.
  3. Każdy daktyl owinąć plastrem boczku i włożyć do środka gałązkę tymianku.
  4. Daktyle ułożyć na blasze do pieczenia, kropić trochę oliwą i piec około 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku.
  5. Gorące daktyle skropić sokiem cytrynowym, posypać czerwonym pieprzem i podawać jeszcze ciepłe.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE