Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk płatów filetów śledziowych
- 8 sztuk korniszonów
- 4 sztuki kawałki papryki konserwowej
- 2 sztuki szalotki
- 1.75 sztuk szkl. wody
- 1 szklanka octu z białego wina
- 2 sztuki liście laurowe
- 5 sztuk ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 8 sztuk ziaren pieprzu
- 1-2 sztuki goździki
- 2 łyżeczki cukru
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wodę wlej do garnka, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, goździki, gorczycę i cukier. Zagotuj, zestaw z ognia. Dodaj ocet, wymieszaj i odstaw.
- Korniszony przekrój wzdłuż na pół, paprykę pokrój w paski, szalotkę w cienkie piórka.
- Filety opłucz z zalewy, osusz. Rozłóż je na desce jasną stroną do góry, na brzegu każdego ułóż kilka pasków papryki, cebuli i ogórków.
- Zroluj filety, zepnij wykałaczkami, ułóż w szklanym naczyniu i zalej zimną zalewą. Wstaw do lodówki na 1-2 dni.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia