Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
8 sztuk dojrzałych fig
150 sztuk łagodnego koziego sera
1 sztuka pomarańcza
8 sztuk gałązek rozmarynu
1 szczypta pieprzu cayenne
sól
8 sztuk cienkich plastrów szynki
2 łyżki oliwy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 190oC. Figi oczyścić i ostrożnie wytrzeć, następnie naciąć na krzyż, ale nie przecinać do końca.
- Ser podzielić na 8 kawałków. Pomarańcze umyć gorącą wodą i osuszyć, następnie obrać. Rozmaryn umyć i otrząsnąć z wody.
- Figi nadziać serem i posypać skórką pomarańczową, pieprzem cayenne i solą.
- Każdą figę owinąć plastrem szynki i spiąć gałązką rozmarynu. Ułożyć na blasze i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku i podawać gorące albo ciepłe.
Źródło przepisu: książka kucharska