Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Figi grillowane z kozim serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk dojrzałych fig
  • 150 sztuk łagodnego koziego sera
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 8 sztuk gałązek rozmarynu
  • 1 szczypta  pieprzu cayenne
  • sól
  • 8 sztuk cienkich plastrów szynki
  • 2 łyżki  oliwy

Sposób przyrządzania:

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190oC. Figi oczyścić i ostrożnie wytrzeć, następnie naciąć na krzyż, ale nie przecinać do końca.
  2. Ser podzielić na 8 kawałków. Pomarańcze umyć gorącą wodą i osuszyć, następnie obrać. Rozmaryn umyć i otrząsnąć z wody.
  3. Figi nadziać serem i posypać skórką pomarańczową, pieprzem cayenne i solą.
  4. Każdą figę owinąć plastrem szynki i spiąć gałązką rozmarynu. Ułożyć na blasze i skropić odrobiną oliwy z oliwek. Piec 10 minut w nagrzanym piekarniku i podawać gorące albo ciepłe.
Smacznego !


Źródło przepisu: książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 48


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE