Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 8 sztuk małych marchewek
- sól
- 8 plastrów szynki gotowanej
- 8 sztuk cienkich plastrów sera owczego lub koziego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 sztuki jajka
- panierka
- oliwa do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew oczyścić, opłukać, obrać i gotować około 5-10 minut w osolonej wodzie. Wyjąć i osączyć.
- Szynkę przykryć plastrami sera. Ułożyć na wierzchu marchewki i posypać natką pietruszki. Każdą porcję mocno zrolować i pokroić na kawałki wielkości jednego kęsa.
- Roztrzepać jajka, roladki obtaczać najpierw w jajku, następnie w panierce. Rozgrzać oliwę, smażyć roladki porcjami na złotożółty kolor, ser powinien się topić. Wyjąć roladki, osączyć z tłuszczu, nadziać na szpadki i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska