Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 4 sztuki nóżki wieprzowe
- 2 sztuki cebule
- 2 sztuki marchwie
- pietruszka
- 5-6 sztuk jaj ugotowanych na twardo
- sałata
- natka pietruszki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- marynowane grzybki lub śliwki
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oczyszczone nóżki zalać 4 litrami zimnej wody, gotować na bardzo małym ogniu do chwili, gdy mięso łatwo daje się oddzielić od kości. W trakcie gotowania dodać obrane warzywa.
- Ostudzone mięso pokroić w cienkie paski. Przygotować 10-12 filiżanek. Przecedzony wywar przyprawić do smaku solą, pieprzem, roztartym czosnkiem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Do filiżanek dodać po 2 łyżki wywaru, ostudzić. Na galarecie ułożyć połówki jaj przekrojem do dołu, na nich pokrojone mięso. Całość zalać pozostałym wywarem i ostudzić. Porcje galarety ułożyć na półmisku. Przybrać liśćmi sałaty i natką pietruszki. Na wykałaczki nabić grzybki.
Źródło przepisu: książka galarety i galaretki