Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
4 sztuki nóżki wieprzowe
2 sztuki cebule
2 sztuki marchwie
pietruszka
5-6 sztuk jaj ugotowanych na twardo
sałata
natka pietruszki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
marynowane grzybki lub śliwki
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oczyszczone nóżki zalać 4 litrami zimnej wody, gotować na bardzo małym ogniu do chwili, gdy mięso łatwo daje się oddzielić od kości. W trakcie gotowania dodać obrane warzywa.
- Ostudzone mięso pokroić w cienkie paski. Przygotować 10-12 filiżanek. Przecedzony wywar przyprawić do smaku solą, pieprzem, roztartym czosnkiem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Do filiżanek dodać po 2 łyżki wywaru, ostudzić. Na galarecie ułożyć połówki jaj przekrojem do dołu, na nich pokrojone mięso. Całość zalać pozostałym wywarem i ostudzić. Porcje galarety ułożyć na półmisku. Przybrać liśćmi sałaty i natką pietruszki. Na wykałaczki nabić grzybki.
Źródło przepisu: książka galarety i galaretki