Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- kurczak (60 dag)
- porcja włoszczyzny
- 3 łyżki żelatyny
- pół strąka czerwonej papryki
- 8 łyżeczek kukurydzy z puszki
- 8 łyżeczek zielonego groszku
- liść laurowy
- cytryna
- natka pietruszki
- po 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyć, zalać litrem zimnej wody i postawić na ogniu. Kiedy się zagotuje, dodać obraną i umytą włoszczyznę, przyprawy. Zmniejszyć ogień i gotować 45 min.
- Ugotowane mięso wyjąć z wywaru, oddzielić od kości, drobno pokroić. Włoszczyznę wykorzystać do przybrania galarety, a wywar przecedzić. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, dodać do wywaru i mocno podgrzać, stale mieszając, aby się rozpuściła.
- Na dno filiżanek wlać trochę gęstniejącego wywaru, ułożyć paski papryki, kukurydzę, plasterki marchwi i groszek, dodać mięso kurczaka i zalać resztą wywaru. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Galaretki wyłożyć na półmisek, przybrać natką pietruszki i plasterkami cytryny.
Źródło przepisu: książka galarety i galaretki