Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 200 g gotowanych żołądków
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 200 g mieszanych pikli (kukurydza, papryka, ogórki, cebula)
- 3 łyżki żelatyny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pikle odcedź z zalewy, w razie konieczności pokrój na mniejsze kawałki.
- Żalatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, żeby napęczniała.
- Zagotuj bulion, przecedź przez lnianą ściereczkę, dodaj namoczoną żelatynę.
- Do miseczek nalej po łyżce galarety i odstaw do zastygnięcia.
- Następnie ułóż pokrojone w paseczki mięso i pikle, nalej tężejącą galaretę w takiej ilości, aby przykryć składniki.
- Foremki wstaw do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia.
- Przed podaniem foremki zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjmij galaretki, ułóż na półmisku i udekoruj.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza