Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
50 dag włoskiego groszku,
2 sztuki duże marchewki,
3 sztuki goździki,
1 sztuka cebula,
3 ząbki czosnku,
3 łyżki oleju,
sól.
1 łyżka octu winnego,
1 łyżka oliwy,
pieprz.
1/2 opakowania ciasta chlebowego.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek umyć i namoczyć na noc w wodzie. Po namoczeniu osączyć na sicie, wsypać do garnka i zalać wodą.
- Dodać oczyszczoną marchew, obraną cebulę naszpikowaną goździkami, rozgnieciony czosnek oraz 3 łyżki oleju. Całość zagotować. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu 1 godzinę, osolić i nadal gotować jeszcze przez kolejną godzinę.
- Groszek odcedzić, ale wywaru nie wylewać. Marchew i cebulę wyjąć.
- Wymieszać groszek z odrobiną wywaru, octem, olejem i pieprzem. Wlać wszystko do żaroodpornego naczynia i przykryć ciastem chlebowym przyrządzonym według przepisu podanego na opakowaniu.
- Danie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 175 stopni.