Dzisiaj jest: Sobota, 13.08.2022 Imieniny: Hipolita i Diany



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Groszek włoski z ciastem chlebowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 50 dag  włoskiego groszku,
  • 2 sztuki duże marchewki,
  • 3 sztuki goździki,
  • 1 sztuka cebula,
  • 3 ząbki  czosnku,
  • 3 łyżki  oleju,
  • sól.
  • 1 łyżka  octu winnego,
  • 1 łyżka  oliwy,
  • pieprz.
  • 1/2 opakowania  ciasta chlebowego.

Sposób przyrządzania:

  1. Groszek umyć i namoczyć na noc w wodzie. Po namoczeniu osączyć na sicie, wsypać do garnka i zalać wodą.
  2. Dodać oczyszczoną marchew, obraną cebulę naszpikowaną goździkami, rozgnieciony czosnek oraz 3 łyżki oleju. Całość zagotować. Gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu 1 godzinę, osolić i nadal gotować jeszcze przez kolejną godzinę.
  3. Groszek odcedzić, ale wywaru nie wylewać. Marchew i cebulę wyjąć.
  4. Wymieszać groszek z odrobiną wywaru, octem, olejem i pieprzem. Wlać wszystko do żaroodpornego naczynia i przykryć ciastem chlebowym przyrządzonym według przepisu podanego na opakowaniu.
  5. Danie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 175 stopni.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 25


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE