Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 sztuki duże gruszki
- 150 g sera pleśniowego
- 8 sztuk plasterków szynki dojrzewającej
- 2 łyżki jabłkowego octu winnego
- 1 sztuka pomarańcza
- 4 sztuki goździki
- ocet balsamiczny
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w ósemki.
- Wymieszaj sok wyciśnięty z pomarańczy z octem winnym, szczyptą soli i goździkami. Marynatą zalej gruszki i pozostaw na 30 minut.
- Ser pleśniowy pokrój w paski o rozmiarze gruszkowych ósemek, a każdy plasterek podziel na pół, krojąc go wzdłuż.
- Odsącz gruszki z marynaty.
- Na każdym kawałku gruszki połóż plasterek sera, owiń szynką i zepnij wykałaczką. Polej gruszkowe tapas octem balsamicznym.