Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 5 łyżek oliwy tłoczonej na zimno
- 4 ząbki czosnku
- 4 sztuki kromki wiejskiego chleba
- 1-2 sztuki bardzo dojrzałe pomidory
|
|
Sposób przyrządzania:
- Oliwę wlać na patelnię, czosnek obrać i wycisnąć do oliwy. Po kolei smażyć w niej kromki chleba, aż się zarumienią.
- Grzanki zdjąć z patelni. Lekko ostudzić i z obu stron posmarować oliwą czosnkową.
- Pomidory umyć, osuszyć i przepołowić. Część pomidorów pokroić w ósemki.
- Grzanki mocno natrzeć połówkami pomidorów i podawać z pozostałymi pomidorami.
Źródło przepisu: książka kucharska