Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk kromek pieczywa pszennego
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka puszka sardynek w oliwie
- 10 sztuk zielonych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- 1 sztuka cytryna
- natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kromki pieczywa opiecz w tosterze. Skrop oliwą.
- Paprykę opiecz nad ogniem, aż jej skórka będzie czarna. Zamknij ją szczelnie w woreczku foliowym, aż ostygnie. Po tym czasie delikatnie zdejmij całą przypaloną skórkę. Pokrój na wąskie paseczki.
- Na każdej grzance ułóż porcję sardynek, skrop sokiem z cytryny. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki oliwki oraz paprykę. Skrop oliwą i udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: Półwysep pełen smaków