Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
9 sztuk jajek
1-2 sztuki zielone strączki chili
2 ząbki czosnku
1 sztuka cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sól
trochę cukru
100 sztuk śmietany
300 sztuk wywaru warzywnego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotować na twardo i obrać. Chili oczyścić, umyć i przepołowić, usunąć ogonki i gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek i cebulę obrać, pokroić w pierścienie, czosnek rozgnieść.
- Oliwę rozgrzać, dusić czosnek, imbir i cebulę, aż cebula się zeszkli. Dodać chmili, kmin, sól i cukier i dusić jeszcze 3 minuty. Ostudzić, przełożyć do miksera i drobno zmiksować. Dolewać stopniowo gorący wywar i śmietanę. Wszystko przełożyć z powrotem do garnka i zagotować.
- Włożyć do środka jajka, zmniejszyć ogień i gotować wszystko około 35 minut. Jajka podawać z chlebem na zimno, albo na ciepło.
Źródło przepisu: książka kucharska