Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Jajka flamenco


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka mała cebula
  • 6 główek  ugotowanych szparagów
  • 1 sztuka filiżanka mrożonej lub świeżej mieszanki jarzynowej (zielony groszek / marchewka / fasolka szparagowa / papryka)
  • 1/2 szklanki  przecieru pomidorowego
  • 2 plastry  szynki
  • 4 sztuki plasterki pikantnej kiełbasy chorizo
  • oliwa
  • pieprz
  • papryka
  • sól do smaku

Sposób przyrządzania:

    Posiekaj cebulę i czosnek, wrzuć na rozgrzaną oliwę i zrumień. Dodaj jarzyny (oprócz szparagów), duś chwilę na małym ogniu. Dodaj przecier, podlej kilkoma łyżkami wody, przypraw solą i pieprzem. Na koniec wrzuć szparagi. Danie pozostaw 15 minut na małym ogniu. Przygotuj kokilki do zapiekania, nasmaruj je oliwą i napełnij przygotowaną masą pomidorowo-jarzynową. Wbij po jednym jajku, ale nie mieszaj! Białko przykryj szynką i plasterkami kiełbasy tak, aby tylko żółtko było odsłonięte. Posyp je ostrą papryką. Kokilki wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj 5-8 minut, aby ścięły się białka pod wędliną.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE