Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 sztuki papryki w różnych kolorach
2 sztuki średnie cebule
1 sztuka puszka groszku
6 sztuk jajek
bazylia
vegeta
pieprz ziołowy
sól
olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki myjemy, osuszamy i wycinamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w paseczki.
- Cebule kroimy w kostkę i szklimy na oleju, a następnie dodajemy paprykę i smażymy tak, by była lekko twarda. Przyprawiamy do smaku vegetą i pieprzem.
- Cebulę z papryką przekładamy do naczynia żaroodpornego, wsypujemy groszek i mieszamy.
- Łyżką formujemy wgłębienia, do których delikatnie wbijamy jajka. Lekko solimy, posypujemy bazylią. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. i pieczemy 30 min., aż jajka się usmażą. Podajemy z ryżem.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis