Dzisiaj jest: Piątek, 05.06.2020 Imieniny: Walerii i Bonifacego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Jajka z sherry w rosole cielęcym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 150 ml  rosołu z cielęciny
  • 75 ml  wytrawnego sherry
  • 5-7 sztuk gałązek bazylii
  • 4 sztuki jajka
  • sól
  • pieprz czarny
  • chleb biały

Sposób przyrządzania:

    Rosół wlać na dużą patelnię. Wlać sherry i zagotować.
  1. Bazylię opłukać, strzepnąć wodę i oderwać liście od łodyg. Włożyć do wrzątku na patelni i pozostawić na około 5 minut. Wybijać ostrożnie 4 jajka. Gotować około 3 minut, aż białko się zetnie. Przez cały czas skrapiać żółtka wywarem. Wyjąć jajka i włożyć do 4 rozgrzanych miseczek.
  2. Wywar trochę zredukować na silnym ogniu, następnie polać jajka. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z białym chlebem.
  3. Smacznego !


    Źródło przepisu: książka kucharska


    Przepis dodany przez:

    Posty : 0

    Przepisy: 48


    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

    Joanna Węglarowicz

    Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


    Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE