Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
4 sztuki jaja
2-3 sztuki listki sałaty
2-3 łyżki białego sera
8 sztuk ziaren pieprzu
kawałek gotowanej marchewki
kilka pieczarek
olej do smażenia
pieprz
sól
majonez
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, przekroić na pół. Pieczarki drobniutko posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Po wystudzeniu połączyć z żółtkami jaj, doprawić przyprawami i nadziewać farszem białka. Ułożyć farszem do dołu.
- Z białego sera, roztartego na talerzyku widelcem uformować dłońmi małe kulki (główki kaczuszek). Połączyć je z połówką jaja kawałkiem wykałaczki. Należy uważać przy jedzeniu. Z pieprzu zrobić oczka, a z marchwi dziobek. Z wierzchu polać jajka majonezem.
Źródło przepisu: książka przepisy czytelników