Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki prostokątne kromki chleba razowego
- 2 sztuki żółte brzoskwinie
- 25 dag tłustego twarożku
- 1.5 łyżeczek słodkiej mielonej papryki
- 1/4 szklanki śmietanki
- 1 sztuka kieliszek porto
- 4 łyżki łagodnego curry
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wrzuć twarożek, paprykę, śmietankę, sól, pieprz i porto. Utrzyj wszystko na gładki krem.
- Brzoskwinie ponakłuwaj widelcem, sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Przekrój na pół, usuń pestki i pokrój na ćwiartki. Na talerzyku rozsyp curry i obtocz w nim pokrojone brzoskwinie.
- Krem twarożkowy wyciskaj przez szprycę tworząc rozetkę na każdej ćwiartce brzoskwini.
- Chleb obierz ze skórki, przetnij kromki na pół. Na brzegach każdej kromki zrób "ramkę" z masy serowej. W środku połóż kawałek brzoskwini. Udekoruj natką pietruszki.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem