Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
4 sztuki kromki chleba pszennego
25 dag pieczarek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2-3 ząbki czosnku
3 łyżki masła
2 sztuki jajka
2 łyżki posiekanych ziół (mięty, szałwii, rozmarynu, natki pietruszki i tymianku)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki obierz i pokrój na cienkie plasterki. Polej sokiem z cytryny, olejem i dodaj roztarty z solą ząbek czosnku. Przypraw do smaku pieprzem.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek i posiekaj w drobną kostkę.
- Chleb natrzyj z jednej strony pozostałymi ząbkami czosnku. Na patelni rozpuść łyżkę masła i zrumień na nim chleb.
- Gotowe grzanki z chleba posmaruj resztą masła, ułóż na nim pieczarki i posyp posiekanym jajkiem i ziołami.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem