Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
6 sztuk kromek chleba żytniego
2 łyżki masła
3 sztuki jajka
2 sztuki filety śledziowe
1-2 łyżki majonezu
1 łyżeczka soku z cytryny
1 sztuka szalotka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 sztuki korniszony
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na plasterki.
- Filety śledziowe umyć, osuszyć i pokroić na 18 pasków.
- Szalotkę obrać i posiekać w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem, sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Przyprawić masę do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce.
- Chleb posmarować masłem i na każdej kromce ułożyć plasterki jajek, a na nich filety śledziowe.
- Kremem majonezowym i korniszonami udekorować kanapki.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem