Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- pieprz
- sól
- 250 sztuk kiełbasy chorizo
- 1 sztuka cebula
- 400 sztuk ciecierzycy z puszki
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- chleb
|
|
Sposób przyrządzania:
- 5 łyżek oliwy wymieszać z octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plasterki, a potem na pół. Cebulę obrać i drobno posiekać.
- Resztę oliwy rozgrzać, cebulę oraz kiełbasę smażyć 3 minuty na wolnym ogniu. Wyjąć kiełbasę, dodać do mieszanki oliwy z cebulą i wymieszać.
- Ciecierzycę opłukać, osączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Połowę ciecierzycy rozgnieść widelcem, następnie wraz z drugą połową wymieszać razem z kiełbasą.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, otrząsnąć z wody i drobno posiekać, dodać do reszty składników i wymieszać. Po 2 łyżeczki masy układać na kawałkach chleba.
Źródło przepisu: książka kucharska