Dzisiaj jest: Sobota, 30.05.2020 Imieniny: Feliksa i Ferdynanda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Kapuśniaczki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

    Ciasto
  • pół kilograma mąki
  • śmietana
  • 2 sztuki jaja
  • 4 dag  drożdży
  • 3/4 szklanki  mleka
  • 1 kostka  margaryny
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa
    Nadzienie
  • 40 dag  kapusty
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 łyżka  oleju
  • cebula
  • jajo
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Z drożdży, mleka, cukru zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie, wlać do przesianej mąki, dodać jaja, resztę mleka, gałkę muszkatołową, na końcu rozpuszczoną margarynę.
  2. Ciasto dobrze rozrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Kapustę ugotować z grzybami, odcedzić, drobno posiekać. Do drobno pokrojonej i usmażonej na oliwie cebuli dodać kapustę, surowe jajo i doprawić solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty, w środku każdego umieścić wałeczek z nadzienia, po czym zawinąć i ułożyć na wysmarowanej blasze.
  4. Gdy podrosną, posmarować śmietaną lub rozmąconym jajem, upiec na złoty kolor. Wystudzone kapuśniaczki przechowywać w garnku pod szczelnym przykryciem i odgrzewać w miarę potrzeby.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE