Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- Ciasto
pół kilograma mąki
śmietana
2 sztuki jaja
4 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
1 kostka margaryny
sól
cukier
pieprz
starta gałka muszkatołowa
- Nadzienie
40 dag kapusty
kilka suszonych grzybów
1 łyżka oleju
cebula
jajo
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z drożdży, mleka, cukru zrobić rozczyn. Gdy wyrośnie, wlać do przesianej mąki, dodać jaja, resztę mleka, gałkę muszkatołową, na końcu rozpuszczoną margarynę.
- Ciasto dobrze rozrobić i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Kapustę ugotować z grzybami, odcedzić, drobno posiekać. Do drobno pokrojonej i usmażonej na oliwie cebuli dodać kapustę, surowe jajo i doprawić solą oraz pieprzem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty, w środku każdego umieścić wałeczek z nadzienia, po czym zawinąć i ułożyć na wysmarowanej blasze.
- Gdy podrosną, posmarować śmietaną lub rozmąconym jajem, upiec na złoty kolor. Wystudzone kapuśniaczki przechowywać w garnku pod szczelnym przykryciem i odgrzewać w miarę potrzeby.
Źródło przepisu: gazeta przyślij przepis