Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 13 sztuk małych serc karczochów (ze słoika)
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 sztuka zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 sztuka gałązka tymianku
- 200 sztuk wina
- 1 łyżka octu winnego
- 100 sztuk szynki (najlepiej typu serrano)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Serca karczochów osączyć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Czosnek obrać i wycisnąć do papryki. Doprawić solą i pieprzem.
- Tymianek opłukać i dodać do mieszanki. Dolać wino i ocet. Zagotować. Do wywaru włożyć serca karczochów i gotować 15 minut na bardzo małym ogniu.
- Szynkę serrano pokroić w wąskie paski i wymieszać z resztą składników. Karczochy wraz z wywarem przełożyć do miski i ostudzić.
Źródło przepisu: książka kucharska