Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
13 sztuk małych serc karczochów (ze słoika)
1 sztuka cebula
3 łyżki oliwy
1 sztuka zielona papryka
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
1 sztuka gałązka tymianku
200 sztuk wina
1 łyżka octu winnego
100 sztuk szynki (najlepiej typu serrano)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Serca karczochów osączyć. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Czosnek obrać i wycisnąć do papryki. Doprawić solą i pieprzem.
- Tymianek opłukać i dodać do mieszanki. Dolać wino i ocet. Zagotować. Do wywaru włożyć serca karczochów i gotować 15 minut na bardzo małym ogniu.
- Szynkę serrano pokroić w wąskie paski i wymieszać z resztą składników. Karczochy wraz z wywarem przełożyć do miski i ostudzić.
Źródło przepisu: książka kucharska