Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
30 g drożdży
2 sztuki jajka
3 łyżki masła
4 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru
- Farsz
3 sztuki cebule
3 łyżki oliwy
- Dodatkowo
sól
pieprz
1 sztuka żółtko
tłuszcz do blachy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Drożdże rozetrzyj z cukrem. Dodaj ciepłe mleko i 2 łyżki mąki. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie połącz go z resztą mąki. Dodaj jajka, roztopione masło i sól. Zagnieć na gładkie ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut, by wyrosło.
- Farsz: Cebule obierz, pokrój w kostkę i zrumień na suchej patelni, ciągle mieszając. Następnie dodaj oliwę i smaż jeszcze chwilę. Przypraw solą i pieprzem.
- Knysze z cebulą: Ciasto rozwałkuj na grubość palca. Szklanką wycinaj kółka. Każde koło natnij promieniście w trzech miejscach. Na środek każdego placka nałóż farsz i nad nim zlep nacięte kawałki ciasta.
- Tak przygotowane knysze ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze, posmaruj je roztrzepanym żółtkiem. Piecz 30 minut w temperaturze 170 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia