Dzisiaj jest: Niedziela, 06.10.2024 Imieniny: Artura i Brunona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kopułki drobiowe z owocami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 1 sztuka filet z piersi indyka
  • 1 sztuka puszka brzoskwiń
  • 1 sztuka puszka ananasów
  • 1 sztuka szkl. bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka  listków bazylii
  • 1 łyżeczka  szałwii
  • 1 łyżeczka  natki pietruszki
  • 1 łyżeczka  mięty
  • 1 łyżka  żelatyny
  • sól
  • czarny pieprz
  • masło do posmarowania formy
  • żurawina do mięs

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso opłucz, osusz i dokładnie natrzyj solą oraz pieprzem. Przyprawionego indyka ułóż w formie żaroodpornej posmarowanej masłem. Brzoskwinie i ananasy odsącz na osobnych sitkach z zalewy. Obydwie owocowe zalewy zachowaj.
  2. Mięso piecz w 220 st. C przez 30 minut. W czasie pieczenia filet obficie polewaj na zmianę gorącym bulionem oraz zalewą z ananasów i brzoskwiń. Upieczonego indyka odstaw do wystudzenia, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
  3. Ananasy pokrój na duże kawałki, a brzoskwinie w cząstki. Sos z pieczenia przecedź przez sitko, zagotuj, ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw by spęczniała. Następnie dodaj żelatynę do gorącego sosu, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
  4. Na spodzie foremek rozłóż ananasy, a na nich mięso, listki ziół oraz brzoskwinie. Zalej je przygotowaną galaretką. Wstaw do lodówki na kilka godzin, by stężało.
  5. Przed podaniem foremki z galaretkami na chwilę zanurz we wrzątku. Następnie wyjmij galaretki na talerze. Na wierzchu każdej połóż odrobinę konfitury żurawinowej.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE