Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
25 dag pumpernikla
20 dag tłustego twarogu
3 łyżki śmietany
2 sztuki jajka ugotowane na twardo
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
kilka kropli soku z cytryny
1 łyżka posiekanych tymianku, bazylii i mięty
4 sztuki pomidorki koktajlowe
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 szczypta szafranu
1 szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki białego pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szafran zalej łyżeczką wrzątku, zostaw na kilka minut.
- Jajka obierz i oddziel żółtka od białek.
- Twaróg utrzyj ze śmietaną i solą na gładką masę, podziel na 4 porcje. Pierwszą wymieszaj z białym pieprzem i musztardą, drugą - z szafranem i przetartymi przez sitko żółtkami, trzecią - z koncentratem pomidorowym i papryką. Ostatnią część wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem i posiekanymi ziołami. Wszystkie przygotowane pasty twarogowe schłodź w lodówce.
- Każdą kromkę pumpernikla posmaruj na przemian wszystkimi rodzajami past serowych. Następnie pokrój kromki na niewielkie prostokąty. Kanapeczki udekoruj listkami ziół, pomidorkami koktajlowymi i pokrojonymi w paski białkami z jajek.
Źródło przepisu: książeczka chleb nie tylko ze smalcem