Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
6 sztuk średnich cebul
350 ml jasnego piwa
350 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie)
2 szklanki oleju roślinnego (do smażenia)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm.
- Wymieszać piwo, mąkę i przyprawy w dużej misce.
- Rozgrzać olej na patelni lub we frytkownicy do temperatury 190°C.
- Delikatnie oddzielić plastry cebuli i wymieszać z mieszaniną piwa, mąki i przypraw (panierem).
- Ostrożnie umieścić panierowane krążki cebulowe w gorącym oleju. Smażyć przez około minutę, aż nabiorą złotego koloru, w trakcie smażenia tylko raz obrócić stronami. Po wyjęciu z oleju - odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące.