Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- olej do głębokiego smażenia
- 2 sztuki białka
- 120 g sera żółtego
- 75 sztuk pokruszonego świeżego chleba
- sól
- pieprz
- papryka w proszku
- 5 sztuk gałązek ziół
|
|
Sposób przyrządzania:
- Olej rozgrzać do temperatury 180oC, w tym czasie ubić pianę z białka, piana nie powinna być za sztywna.
- Zioła umyć i otrząsnąć z wody, następnie drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce z małymi otworami. Ser, pokruszony chleb oraz posiekane zioła dodać do ubitego białka i ostrożnie wymieszać. Masę doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w proszku.
- Dwiema łyżeczkami formować z masy kulki wielkości orzecha włoskiego i natychmiast wkładać do gorącej oliwy. Smażyć 3 minuty ze wszystkich stron, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Wyjąć z tłuszczu, osączyć na papierowym ręczniku, przełożyć na talerze i podawać.
Źródło przepisu: książka kucharska