Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
1 szklanka łuskanej pszenicy
1 szklanka maku
1 szklanka miodu
1 szklanka mleka
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g orzechów laskowych
100 g migdałów
100 g fig
100 g daktyli
100 g rodzynek
kilka kropli olejku rumowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pszenicę namocz na noc. Następnego dnia odsącz, zalej świeżą wodą i gotuj przez 4 godziny do miękkości.
- Mak zalej mlekiem i gotuj przez 2 godziny. Następnie ostudź i dwukrotnie zmiel.
- Miód rozgrzej w garnku. Dodaj do niego pszenicę i mak. Bakalie posiekaj, przepłucz i również dodaj do miodu. Następnie wlej kilka kropel olejku, wymieszaj i odstaw na kilka godzin.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia