Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 6 sztuk średnich buraków ćwikłowych
- 2 sztuki małe ziemniaki
- 1 sztuka czerwona cebula
- 1 sztuka jabłko (kwaśne)
- 1/2 sztuki białej części pora
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu winnego
- 4 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- mielony czarny pieprz
- 1 szczypta cukru
- koperek do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki wyszoruj i ugotuj we wrzątku, aż będą miękkie. Następnie odcedź, obierz i zostaw by ostygły. Kiedy będą zupełnie zimne, przekrój je na połówki i wydrąż środki. Wydrążony miąższ pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz i gotuj przez 20 minut w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do ostygnięcia, a następnie drobno pokrój. Cebulę obierz pokrój w małą kostkę. Por oczyść, natnij, opłucz i drobno posiekaj. Jabłko umyj, usuń nasiona, pokrój w drobną kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Miąższ z buraków wymieszaj z ziemniakami, cebulą, porem, jabłkiem. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Następnie polej wszystko śmietaną połączoną z majonezem i wymieszaj. Tak przygotowanym farszem wypełniaj wydrążone buraki. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Smacznego!