Dzisiaj jest: Czwartek, 04.06.2020 Imieniny: Karola i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Łososiowe pakieciki z twarogiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 12 plastrów  wędzonego łososia
  • 30 dag  mielonego twarogu
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżeczki  startego chrzanu
  • 2/3 szklanki  śmietany 22%
  • 2/3 szklanki  śmietany 36%
  • sok wyciśnięty z 1 limetki
  • 2 łyżki  żelatyny
  • 1 łyżka  oliwy
  • sól
  • pieprz biały
  • szczypiorek
  • gruszki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
  • plasterki smażonych borowików

Sposób przyrządzania:

  1. Formę keksową wyłóż folią spożywczą tak, aby wystawała poza brzegi blachy. Następnie wyłóż ją całą plastrami łososia tak, by również wystawały poza brzegi formy.
  2. Twaróg przełóż do miseczki, dodaj sok z cytryny oraz oliwę i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chrzanem.
  3. Żelatynę zalej sokiem z limetki i odstaw na 10 minut. Po tym czasie, ciągle mieszając, podgrzewaj ją na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Przestudź, a następnie wymieszaj ją z masą serową i śmietaną 22%.
  4. Śmietanę 36% ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj ją z masą serową. Mus przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Przykryj wystającymi kawałkami łososia oraz folią. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
  5. Gotowy mus wyjmij z formy, usuń folię i pokrój na porcje. Źdźbła szczypiorku polej wrzątkiem, włóż do zimnej wody na 1-2 minuty. Wyjmij i osusz. Pakieciki łososiowe obwiąż szczypiorkiem. Udekoruj cząstkami gruszek i plasterkami borowików.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nietolerancja pokarmowa Nietolerancja pokarmowa

Joanna Węglarowicz

Wydawnictwo: Joanna Węglarowicz


Zmagasz się z nietolerancjami pokarmowymi? Dokucza Ci brak możliwości czerpania przyjemności z jedzenia ulubionych potraw? Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Ta książka pomoże Ci zmierzyć

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE