Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
- 12 plastrów wędzonego łososia
- 30 dag mielonego twarogu
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżeczki startego chrzanu
- 2/3 szklanki śmietany 22%
- 2/3 szklanki śmietany 36%
- sok wyciśnięty z 1 limetki
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz biały
- szczypiorek
- gruszki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
- plasterki smażonych borowików
|
|
Sposób przyrządzania:
- Formę keksową wyłóż folią spożywczą tak, aby wystawała poza brzegi blachy. Następnie wyłóż ją całą plastrami łososia tak, by również wystawały poza brzegi formy.
- Twaróg przełóż do miseczki, dodaj sok z cytryny oraz oliwę i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chrzanem.
- Żelatynę zalej sokiem z limetki i odstaw na 10 minut. Po tym czasie, ciągle mieszając, podgrzewaj ją na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Przestudź, a następnie wymieszaj ją z masą serową i śmietaną 22%.
- Śmietanę 36% ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj ją z masą serową. Mus przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Przykryj wystającymi kawałkami łososia oraz folią. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Gotowy mus wyjmij z formy, usuń folię i pokrój na porcje. Źdźbła szczypiorku polej wrzątkiem, włóż do zimnej wody na 1-2 minuty. Wyjmij i osusz. Pakieciki łososiowe obwiąż szczypiorkiem. Udekoruj cząstkami gruszek i plasterkami borowików.
Źródło przepisu: Smacznego!