Dzisiaj jest: Czwartek, 30.06.2022 Imieniny: Emilii i Lucyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Marynowane plastry bakłażana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

śródziemnomorska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka duży bakłażan
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki  czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 5 łyżek  oleju z czosnkiem (Kujawski z czosnkiem)
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Bakłażana umyć, odkroić końcówki i pokroić na plasterki o szerokości 1 cm. Każdy plaster posolić (aby pozbyć się goryczki) i przełożyć na sitko, na godzinę, aby wypłynął z nich sok.
  2. Pomidory osączyć na sitku, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę dokładnie posiekać. Wymieszać wszystko z dwoma łyżkami oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do zamarynowania.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć osuszone ręcznikiem papierowym plastry bakłażana, skropić pozostałym olejem. Zapiekać po około 8-10 minut z każdej strony, w temperaturze 200 stopni. Jeszcze ciepłe wymieszać z pomidorami, podawać ułożone w piramidkę.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 14


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE