Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 sztuka duży bakłażan
- puszka krojonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 5 łyżek oleju z czosnkiem (Kujawski z czosnkiem)
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażana umyć, odkroić końcówki i pokroić na plasterki o szerokości 1 cm. Każdy plaster posolić (aby pozbyć się goryczki) i przełożyć na sitko, na godzinę, aby wypłynął z nich sok.
- Pomidory osączyć na sitku, czosnek przecisnąć przez praskę, natkę dokładnie posiekać. Wymieszać wszystko z dwoma łyżkami oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do zamarynowania.
- Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Ułożyć osuszone ręcznikiem papierowym plastry bakłażana, skropić pozostałym olejem. Zapiekać po około 8-10 minut z każdej strony, w temperaturze 200 stopni. Jeszcze ciepłe wymieszać z pomidorami, podawać ułożone w piramidkę.