Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
- 175 sztuk mąki
- 2 sztuki płaskie łyżki cukru pudru
- 2 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 sztuki jajka
- 125 sztuk mleka
- 50 sztuk masła
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 50 sztuk sera gouda
- 8 sztuk papilotek na muffinki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i słodką paprykę. Mieszamy.
- W rondelku rozpuszczamy 50g masła. Studzimy.
- Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko i rozpuszczone masło. Wsypujemy łyżeczkę suszonego tymianku. Mieszamy.
- Przelewamy mokre składniki do suchych i delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej, w miarę gęstej masy.
- Ser tarkujemy na tarce.
- Na blasze do pieczenia rozkładamy papilotki i wkładamy do każdej po łyżce uzyskanej masy muffinowej. Następnie wsypujemy płaską łyżeczkę starkowanego sera i przykrywamy go łyżką masy (masa powinna sięgać do 2/3 wysokości papilotki). Wierzch możemy posypać pozostałym serem.
- Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy 25 minut.